Bostadslån

2020-07-15

Lån till fritidshus på arrendetomt – Går det? Ja!

Det är svårt att få lån till hus på arrendetomt, men det går! Vi reder ut hur du gör.

Författare

Maria Sten


Normalt sett brukar banker föredra att låna till en ägd fastighet men det går självklart att få lån till hus på en arrendetomt. Det här behöver du veta.

Vad är en arrendetomt (även känt som arrende)?

Arrende innebär hyra av fast egendom. I praktiken är det ingen skillnad mot att hyra en bil eller en cykel förutom att juridiken runt om är något annorlunda vid arrende.

Wikipedia har en definition på begreppet Arrende:

“Arrende är när en fastighetsägare upplåter nyttjanderätt till exempelvis jord mot vederlag, det vill säga ersättning i form av ett penningvärde, natura eller dagsverke.”

Tillåten ersättning för arrende är endast pengar i Sverige. Natura eller dagsverke (arbete) är inte tillåtet.

Av fyra olika formerna av arrende utgör fritidshus på arrende en upplåtelse av bostadsarrende. Bostadsarrende ger den boende rätt att disponera marken för att bygga och bo i ett hus. Lagen för bostadsarrende kom till 1968 i syfte att främja fritidshusägare och sommarstugor som låg på arrenderad mark.

Reklaminnehåll för COOOP MedMera Bank

Privatlån

En medlemsägd bank
Medlemmar får 1 % ränterabatt
Låg ränta och valfri amorteringstid
utnyttja två betalningsfria månader per år

Vilka rättigheter har du som ägare till ett fritidshus på arrenderad mark?

I praktiken blir du beroende gentemot markägaren när du arrenderar en tomt, men med exklusiv nyttjanderätt. Dock finns det flera starka skydd för dig som arrenderar.

 • Arrendeavtal är vara minst 5 år
 • Uppsägning måste alltid göras för att arrendeavtalet ska upphöra vid utgångstiden
 • Besittningsskydd i form av rätt till förlängning av arrendeavtal

Fritidshus med närhet till naturen

Ett fritidshus är för många en fristad och en plats att dra sig tillbaka till för att finna ro, avkoppling och energi; en plats för att lyssna på sitt inre, på naturen och på tystnaden; en plats att umgås med sig själv, med sin familj och med sina vänner. Att ständigt få känna naturens närvaro och storhet gör gott för människan som ju faktiskt är skapad för att leva i symbios med sin omvärld.

Nyckelfärdiga fritidshus – pris

Vad kostar ett nyckelfärdigt fritidshus egentligen? Svaret är, som på många andra frågor, att det beror lite på. Priset på Sommarnöjens nyckelfärdiga fritidshus ligger på mellan 900 000 kronor och 3 380 000 kronor. Priset bestäms bland annat av storlek (35-140 kvm), vilken modell du väljer, vilken interiör du vill ha och så vidare. Inredning, montering och målning ingår. Utöver detta bör du räkna med att få betala för plintgrund, vägtransport samt kostnad för att lyfta huset på plats.

Fritidshusförsäkring ger dig skydd och trygghet

Du vill alltid teckna en fritidshusförsäkring till ditt fritidshus – oavsett om du köper ett färdigt eller om du bygger ett själv. Med en försäkring till ditt fritidshus kan du få ersättning när det oförutsägbara inträffar. Brand, stöld, läckage, naturskador, ohyra och skadedjur är bara några av de händelser som du kan drabbas av och som du själv inte alltid har samma möjlighet att förebygga som du har hemma eftersom du troligtvis inte tillbringar lika mycket tyd i ditt fritidshus. När du tecknar en fritidshusförsäkring från exempelvis WaterCircles, rekommenderas du även att försäkra lösöre som du förvarar i ditt fritidshus. Hos dem är ditt fritidshus även försäkrat under uppförande, vilket innebär att både byggmaterial och verktyg som används för att bygga ett nytt fritidshus eller för att göra en tillbyggnad, också omfattas av fritidshusförsäkringen.

Hur kan jag få lån till fritidshus på arrendetomt?

Om du förstår innebörden av arrende och framförallt skillnaden mellan arrende och ägande blir det lättare att förstå hur du kan låna till den där fina sommarstugan.

Banker kommer inte låna ut till fritidshus på arrendetomt

Vi har gått igenom konceptet för bostadslån i “Kontantinsats vid husköp“. Bostadslån beviljas bara för fast egendom. Ett arrende är en hyra och därför inte möjligt att belåna i ett bostadsinstitut som endast godkänner pantbrev i fastighet. Men det finns alternativ.

Lån som går att få till sommarstuga och fritidshus på arrendetomt

Eftersom ett arrende inte är en fast egendom går det inte att få pantbrev. Det går inte heller att pantsätta själva arrendeavtalet. Däremot kan du själv ta fram hur lång tid arrendeavtalet sträcker sig och låna in-blanco över samma tidsperiod.

Har du arrendeavtal på 5 år så tar du ett privatlån på samma amorteringstid. Effekten är givetvis en relativt hög amortering men å andra sidan tar du en minimal ekonomisk risk.

Ett annat alternativ är att sträcka ut amorteringen ännu längre vilket ger en låg månadskostnad. På så sätt har ni mer pengar över varje månad till renovering m.m.

Direkto kan erbjuda lån upp till 600000 kr med amorteringstid upp till 18 år. Du får dessutom en möjlighet att jämföra låneerbjudanden från flera olika långivare. En ansökan är inte bindande! Du läser mer här.

Istället för att förhandla ned räntorna hos bankerna tar Hypoteket över hela bolåneprocessen och förmedla bolån via en fond som pensionsfonder och försäkringsbolag kan investera i.

 • Ränta: 3 mån – 1,33%, 1 år – 1,35%, 3 år – 1,40%, 5 år – 1,76%
 • Samma ränta till alla – ingen förhandling

Räkneexempel: Räkneexempel: Om du tar ett bolån på 1 000 000 kr i 30 år med 1,33% nominell ränta (1,34% effektiv ränta) är månadskostnaden 1.108 kr/mån (360 månadsbetalningar). Att återbetala: 1 398 880 kr inkl alla avgifter.

Läs mer och ansök idag

Comboloan är en bolåneförmedlare som behandlar ditt lån hos långivare som matchar din profil så att du kan hitta det bolån med bäst ränta och villkor för dig. Hos Comboloan kan du ansöka bolån när du ska köpa ny bostad samt om du vill konsolidera andra mindre lån i ett bolån.

 • Bolån storlek: 150 000 kr – 10 000 000 kr
 • Återbetalningstid 30-40 år
Läs mer och ansök idag
 • Du ska ha fyllt 20 år
 • Du har en fast årsinkomst av tjänst eller pension på minst 120 000 kronor
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar eller aktiv skuld hos Kronofogden
 • Medlåntagare har en årsinkomst på minst 90 000 kronor
 • Sparränta: 0,75%
Läs mer och ansök idag

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.