Långivare

2020-07-12

Låna från låneförmedlare eller bank?

Lär dig skillnaden mellan lån via låneförmedlare och lån direkt från långivare.

Författare

Maria Sten


Den stora mängden reklam för olika låneförmedlare har knappast gått obemärkt förbi på TV, radio och webben. Låneförmedling upplever man ofta som det klart bästa alternativet när du söker ett lån men hur fungerar det egentligen och varför ska du inte söka lån direkt hos banken eller långivaren?

Låneförmedlare är mellanhänder 

Bland de första på marknaden för lånejämförelse var Lendo. Fler aktörer såsom Advisa, Zmarta och många andra har därefter tillkommit på marknaden. De känns enkelt igen på sina reklambudskap.

Låneförmedlarna erbjuder tre unika fördelar i jämförelse med att låna direkt av långivare eller banken:

  1. Endast en UC vilket förbättrar kreditbetyget genom färre kreditupplysningar.
  2. Du får erbjudande från flera olika långivare och därför bättre chanser till lägre räntor
  3. Du blir bjuden på uppläggningsavgiften

Allt det här är fördelar med låneförmedlingstjänster som många fastnar för. 

Låneförmedlarna (jämförelsetjänsterna) ger dock inte själva ut några lån. Baserat på lånelöftet tecknar du sedan lånet hos en tredje part. Låneförmedlaren fungerar därför som en mellanhand mellan dig och långivaren.

Ytterligare en mellanhand för lån

Utöver att långivarna nu i princip är tvingade att gå via Zmarta, Lendo m.fl. har det tillkommit ytterligare en mellanhand i form av webbsidor som fungerar som generatorer för e-post och leads åt någon av de stora låneförmedlarna.

De här drivs ofta av ett utländskt företag utan anknytning till varken Sverige eller svenska låntagare. Deras enda syfte är att skapa kontakt mellan hemsidebesökare som söker lån och låneförmedlarna.

Exempel på tredjehandsförmedlare av lån är sidor som ofta består av snabba namn och obefintliga kontaktuppgifter men det finns såklart seriösa lånesidor även bland dessa.

finansmatch.se drivs av ett danskt IT-bolag i samarbete med Advisa som låneförmedlare.

Låneförmedlare tar inte ut någon uppläggningsavgift

Beroende på vilken långivare som lämnar lånelöfte är uppläggningsavgiften låg eller ingen alls när du söker lån av en låneförmedlare. 

Att låneförmedlare inte tar ut en uppläggningsavgift kan bero på att de antingen står för den själva (genom sin provision) eller så har de förhandlat fram att långivarna som lämnar lånelöften inte ska ta ut någon uppläggningsavgift.

Låneförmedling är dyrare för långivaren

Konceptet låneförmedling innebär en relativt hög grad av konsumentmakt. Vid jämförelse av lån väljer låntagaren fritt bland låneerbjudanden bland flera olika långivare. Det ger möjlighet att jämföra ränta och villkor på ett transparent sätt.

Genom att använda en låneförmedlare riskerar lånen att bli dyrare. Långivarna behöver dela med sig av en provision på utbetalt belopp till låneförmedlaren vilket ökar långivarens kostnad för lånet.

En högre kostnad och lägre räntemarginal för banker och långivare brukar normalt sett bäras av kunderna. Inte sällan fungerar det just så vid t.ex bostadslån. 

Alternativ till låneförmedlare

Det är givetvis så att låneförmedlare erbjuder en mycket bra tjänst. Den är dock något mycket mer än bara en jämförelsetjänst eftersom de också publicerar lånelöften från banker och långivare.

Det främsta alternativet till en låneförmedlare är att vända sig direkt till banken eller långivaren och förhandla fram de bästa villkoren.

Collector Bank beskriver det här på sin webbplats genom att de erbjuder 0.5% lägre ränta på privatlån i utbyte mot att inte ansöka om lånet hos en låneförmedlare. Det finns fortfarande nackdelar med det här.

❓Collector marknadsför sitt privatlån med en ränterabatt om man inte söker via en låneförmedlare.

Du kan inte jämföra den lägre räntan som de tagit fram eftersom du inte testat räntan genom en lånejämförelse

Du behöver ta flera UC hos andra banker och långivare om du inte är nöjd med deras lån erbjudande

Gör en egen jämförelse av låneförmedlare

Vi har tagit fram ett verktyg för att jämföra såväl låneförmedlare som långivare och banker. Det här görs utan kreditupplysning, utan kostnad och du kan filtrera och söka efter precis det lån som passar din ekonomi.

Vi erbjuder en kostnadsfri jämförelse för privat-/och bostadslån som passar din ekonomi.

Vill du också hitta lån som passar dig? Hos oss kan du jämföra såväl låneförmedlare som långivare utan kostnad och utan utlämnande av några personuppgifter. Testa jämföra lån här!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.