Bostadslån

2020-06-06

Kontantinsats vid husköp

Vi reder ut begreppet kontantinsats i samband med husköp. Ta reda på hur du beräknar den och framförallt hur du får tag i kontantinsatsen.

Författare

Johan Karlsson


I samband med husköp behöver du uppfylla ett par ekonomiska förutsättningar. Dels behöver du ha ett lånelöfte så du vet hur mycket du totalt kan låna till husköp och dels behöver du stoppa in en kontantinsats en del av betalningen för husköpet.

Kontantinsats vid husköp kan vara lägst 5 %

Köpeskillingen betalar du till säljaren när du hittat och kommit överens om ett pris på huset.

I det här läget betalar du en handpenning om 5 % till mäklaren. Mäklaren håller inne handpenningen tills överlåtelsen är slutförd och alla papper om överlåtelsen är inskickade till registreringsmyndigheten.

Handpenningen ska vara en kontant transaktion från ditt bankkonto till ett konto hos din mäklare. Mäklaren har ett särskilt klientmedelskonto som mäklaren inte får använda till annat och måste hålla koll på.

Eftersom du behöver ha 5 % till handpenning kan en lägsta kontantinsats räknas ut till 5 % av köpeskillingen. Du kan låna till handpenningen. Storbankerna godkänner de flesta lånen till handpenning, och det gör även låneförmedlare för privatlån.

Reklaminnehåll för Comboloan – jämför bolån

Comboloan är en bolåneförmedlare som behandlar ditt lån hos långivare som matchar din profil så att du kan hitta det bolån med bäst ränta och villkor för dig. Hos Comboloan kan du ansöka bolån när du ska köpa ny bostad samt om du vill konsolidera andra mindre lån i ett bolån.

Ansök snabbt och helt kostnadsfritt

Du identifierar dig via Mobilt BankID. En ansökan tar ett par minuter och oftast får du svar inom 24 timmar. Det är helt kostnadsfritt att ansöka om lån genom Comboloan.

Bara 1 kreditupplysning

Det registreras bara en kreditupplysning hos UC på dig som ansöker om lån.

Jämför bolån kostnadsfritt här

Kontantinsatsen utgör endast en del av betalningen

Om priset på huset blev 3 000 000 kr beviljar banken ett bolån upp till 85 % av bostadens värde. Det innebär att bolånet kan uppgå till 2 550 000 kr. Resterande belopp behöver du finansiera på annat håll. Det här har med säkerhetsreglerna som är framtagna av finansinspektionen. Reglerna säger att en bostad inte kan utgöra säkerhet för banken till mer än 85 % av dess marknadsvärde. Ännu närmare om det här ämnet har vi beskrivit i artikeln då du vill låna till nybygge.

Du finansierar resterande 15 % på egen hand. Kontantinsatsen är alltså det du finansierar huset själv med. Den stora faktiska skillnaden är dock att det inte behöver vara egna sparpengar.

Kontantinsatsen kan du införskaffa via t.ex. ett privatlån eller lån av familj/släktingar. Det påverkar inte beloppet du kan låna hos banken och det påverkar inte deras säkerhet i form av ett pantbrev i fastigheten. Banken bedömer din totala återbetalningsförmåga och ytterligare lån riskerar att ändra förutsättningarna på ditt lånelöfte.

Därför är det viktigt att alltid uppge alla lån du har, och i viss mån planerar att ta, i samband med att du gör en ansökan om ett lånelöfte. Har du lånat till kontantinsatsen så kan banken ta med det här i sin kvar-att-leva-på kalkyl.

Reklaminnehåll för COOOP MedMera Bank

Privatlån

En medlemsägd bank
Medlemmar får 1 % ränterabatt
Låg ränta och valfri amorteringstid
utnyttja två betalningsfria månader per år

Banker lånar oftast inte ut till kontantinsats vid husköp

Majoriteten av de stora bankerna i Sverige lånar inte ut till kontantinsats i samband med att du ska låna till ett husköp. Varför det inte gör detta har snarare att göra med deras interna kreditregler än lagstiftning eller föreskrift från tillsynsmyndigheter. Det finns emellertid undantag från detta.

SBAB är en bank som accepterar att endast begära 5 % i egen insats och resterande kan de låna ut i form av ett privatlån. Danske Bank är en bank som inte accepterar att du varken lånar till kontantinsats i form av ett privatlån eller av någon släkting till denna. Enligt våra uppgifter har de oerhört strikta regler när det kommer till att bevilja bolån – och särskilt om du inte samtidigt kan uppvisa några sparpengar.

Att ta ett privatlån är det absolut enklaste sättet att ordna kontantinsatsen utan att behöva spara i flera år. Ett privatlån tar du till låg ränta med lång amorteringstid, vilket passar utmärkt vid nybygge av hus. Det enda som är viktigt är att jämföra flera olika långivare så du säkerställer absolut lägsta räntan och bäst villkor.

Frågor och svar om kontantinsats

Hur många procent kontantinsats vid husköp?

Kontantinsatsen ska uppgå till lägst 15 % av köpeskillingen vid husköp. Ett annat sätt att förstå det här är att maximalt 85 % av husets pris kan utgöras av bolån. Resterande del måste ordnas med ett privatlån eller via egna sparpengar eller kanske lån från någon familjemedlem.

Hur beräknar jag kontantinsatsen vid husköp?

Matematiskt så multiplicerar du husets pris med 0,15 så får du ut hur mycket som ska stoppas in i kontantinsats. Ett hus för 3 000 00 kr kan belånas med 2 550 000 kr i bostadslån och resterande (450 000 kr) del ska finansieras via kontantinsats. Hela köpeskillingen måste alltså betalas till säljaren men hur stor del som ska utgöras av bostadslån beror på hur mycket andra pengar du kan stoppa in i husköpet.

Varför finns det krav på kontantinsats vid köp av hus?

Det finns inget uttalat krav på kontantinsats vid köp av hus. Däremot finns det en uttalad begränsning i hur stor del av marknadsvärdet som kan finansieras med ett bostadslån (som ges ut av bostadskreditinstitut – “banker”). Den här begränsningen har tillkommit av politisk vilja i Sverige då skuldsättningsgraden ökat successivt och politikerna önskar minska svenskarnas skuldsättningsgrad. Att dessutom inte låna ut mer än till 85 % av bostadens marknadsvärde sänker bankernas risk vid t.ex. en prisnedgång på bostadsmarknaden.

Vad är kravet på kontantinsats vid nybygge av hus?

Vid nybyggnation gäller i regel samma kontantinsats som vid husköp. Det innebär att belåningsgraden när huset är färdigställt maximalt får uppgå till 85 % av dess marknadsvärde. I samband med ansökan av ett byggnadskreditiv kan banken kräva en egen insats eller kontanter till 15 % – 20 % av produktionskostnadskalkylen.

Sveas grundkrav:

  • Du ska ha fyllt 20 år
  • Du har en fast årsinkomst av tjänst eller pension på minst 120 000 kronor
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar eller aktiv skuld hos Kronofogden
  • Medlåntagare har en årsinkomst på minst 90 000 kronor
  • Sparränta: 0,75%
Läs mer och ansök idag

Istället för att förhandla ned räntorna hos bankerna tar Hypoteket över hela bolåneprocessen och förmedla bolån via en fond som pensionsfonder och försäkringsbolag kan investera i.

  • Ränta: 3 mån – 1,33%, 1 år – 1,35%, 3 år – 1,40%, 5 år – 1,76%
  • Samma ränta till alla – ingen förhandling

Räkneexempel: Räkneexempel: Om du tar ett bolån på 1 000 000 kr i 30 år med 1,33% nominell ränta (1,34% effektiv ränta) är månadskostnaden 1.108 kr/mån (360 månadsbetalningar). Att återbetala: 1 398 880 kr inkl alla avgifter.

Läs mer och ansök idag

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.