Låna till tomtköp – Såhär ska du göra

Går du i planerna på att bygga hus men vill köpa tomten först? Då behöver du oftast ta lån och vi vet vad du behöver göra för att kunna låna till tomtköp.

Coop erbjuder bra privatlån som kan användas till att finansiera ett tomtköp. Svar direkt på ansökan upp till 350 000kr.

Vad är ett tomtköp?

Ett tomtköp innebär ett köp av en fastighet. En fastighet är jord och jord är fast egendom enligt bestämmelsen i jordabalken.

Felaktigt omnämns ibland ett hus eller byggnad som fastighet, vilket alltså inte stämmer.

Vid prat om bostadslån handlar det om möjligheten att låna mot pant i fastighet och inte en byggnad i sig.

Grunden för ett bostadslån är därför att tomten är friköpt och utgör en egen fastighet.

Låna till tomt innan ett husbygge?

Normalt sett beviljas inte bolån på endast en obebyggt tomt. Däremot finns det goda möjligheter att kunna låna till tomten innan det är dags att bygga.

Tanken med att köpa en tomt innan man bestämt sig för vilket hus som ska byggas är oftast att få tid på sig att bestämma husmodell.

Så att köpa tomt först och bygga sen är egentligen rätt väg att gå. Riktigt så är det dock inte hos bankerna.

Swedbank skriver såhär om sitt byggnadslån:

Lån som löper under tiden du bygger från tomtköp till färdigställande. Under tiden betslas endast ränta på det belopp som utnyttjas under byggtiden.

Swedbanks bygglån

Alltså: Bygglånet förutsätter en byggplan med ett färdigställandedatum inom en viss tid.

Och Nordea som även de erbjuder lån vid nybygge följer samma logik:

Byggnadskreditiv är en tillfällig finansieringslösning som du använder under tiden du bygger nytt hus eller när du gör en stor ombyggnation. Du kan använda pengarna i takt med att fakturorna från bygget kommer in. Utöver en fast engångskostnad betalar du ränta för det belopp du har använt. När ditt nya hus är klart, slutbesiktigat och försäkrat lägger vi om krediten till ett bolån.

Nordeas byggnadskreditiv

Likadant där förutsätter bygglånet en plan för ett nybygge med ett datum för färdigställande.

Så går det att få lån till tomt innan ett husbygge? Svaret är, trots villkoren hos bankerna, ja. Det finns olika sätt att låna till tomt.

Här kommer två sätt du kan låna eller finansiera ditt tomtköp.

Låna till tomt med ett privatlån

En väg att gå för att finansiera tomtköpet är med ett privatlån.

Ett privatlån är ett blancolån och ges därför helt utan säkerhet. Därmed sagt är det inte alltid ett dåligt lån.

Privatlån ges in blanco och därför följer oftast högre ränta på ett sådant lån. Samtidigt finns det flera lån med lång återbetalningstid. Ett lån som kan tas är med Coop vars återbetalningstid kan sträckas upp till 12 år. Få en låg ränta och gör en ansökan hos Coop här.

Vid lån till tomt vet ni ju med er att det finns en attraktiv tomt som underlag för lånet.

Den enda skillnaden är att banken juridiskt inte kan ta emot någon pant mot den och därför ges ett in blancolån eller privatlån.

Förhandla fram räntor och villkor

Se till att ni pratar med banken om lånet så ni erhåller bästa möjliga ränta och villkor.

Vissa kreditgivare ger upptill 15 års återbetalningstid och så låg ränta som 3,95%. Det utgör en ränta efter skatteavdrag på 2,76%.

Om ni köper en tomt innan ni vet om ni kommer börja bygga behöver därför inte kosta särskilt mycket. En tomt för 1 miljon kostar 54 tusen att finansiera över två år.

Det ska dock beaktas att gränsen för ett privatlån brukar gå vid 300 – 500 tusen. Är ni dock två personer kan ni samfinansiera tomten med ett varsitt lån.

Jämför lån när du ska köpa en tomt

Vill du inte förhandla om räntor själv kan du använda någon av våra rekommenderade lånejämförelser. Endast en upplysning och många svar. Välj i lugn och ro ut den du gillar bäst. Använd jämförelsesajten Direkto för att optimera tomtlånet.

Använd tomten som kontantinsats

Själva hemligheten med att ta ett privatlån för tomtköp är att ni köpt något av värde.

Det här värdet, i form av en tomt, använder ni sedan som kontantinsats när det är dags att bygga.

Er totala budget och låneutrymme påverkas egentligen inte eftersom ett byggnadskreditiv nu enbart finansierar husbygget.

Tomten är ju redan finansierad med privatlån. När bygget och värderingen är klar så bakas tomten och tomtlånen in i ett bostadslån.

Inte glömma kolla avtalad byggstart/byggtid

Det är inte svårare än så att låna till tomt men värt att notera kring detta är att kolla upp vad kommunen säger om byggtid.

Köper ni tomt av kommunen så är dessa ofta förenade med en längsta tid innan byggstart. Annars kan familjen riskera vite.

Behöver du ytterligare råd och tips med att finansiera en tomtköp innan det är dags att bygga kan du kontakta oss så hjälper vi till.

Kommentera