Billån

2020-06-28

Lösa ut leasingbil – Det här gäller

Vi hjälper dig reda ut hur du ska lösa in din leasingbil.

Författare

Redaktionen


Oavsett om du har leasingbilen privat eller på företag går vi igenom hur du gör för att lösa din leasingbil i förtid, samt vad det innebär.

Skillnad mellan företagsleasing och att leasa privat

Den stora skillnaden mellan att leasa privat och att köra en bil som ditt företag leasar för privata ärenden, är att du förmånsbeskattas för det senare av dem. Det finns flera bilåterförsäljare som erbjuder företagsleasing.

Privatleasing kan vara ett bra alternativ för den som inte har möjlighet att köpa en bil, men som ändå har behov av en. Prata med din arbetsgivare om vilka möjligheter som finns för tjänstebil. Många företag leasar bilar som de binder upp under en förutbestämd avtalstid.

När du tecknar ett leasingkontrakt för en bil, antingen privat eller på företaget, binder du upp dig på en leasingperiod. Hur hög din månadskostnad blir avgörs av leasingperioden. Varför är det så?

Köpa leasingbil av företag

Funderar du på att köpa bil från ditt eget aktiebolag och lösa ut din leasingbil? Det kan vara en smart ekonomisk strategi, men det finns några viktiga saker att tänka på. När du köper en leasingbil av ditt företag, kommer du att stöta på begrepp som restvärde och förmånsbeskattning. Det är avgörande att förstå hur dessa faktorer påverkar priset och ditt beslut. Vill du ha mer detaljerad information om detta ämne, kan du läsa Säljarnas artikel som går igenom processen att köpa leasingbil av företag och även besvarar frågor som kan du köpa ut tjänstebilen utan att bli beskattad?

Restvärdet påverkar lösenpriset vid leasing!

Jo för vid billeasing behöver leasegivaren bedöma vad bilen är värd när den återlämnas. Ett så kallat restvärde. Ju längre du har bilen desto flackare är kurvan för värdenedgången. Som vi tidigare känner till är största förlusten av nybilsvärdet de första två åren, något lägre år tre för att sedan plana ut kommande år efter år tre.

Därmed innebär leasingperioden också en längre inlåsning för dig som leasar bilen.

Trots att att du leasar bilen på 24, 36, eller 48 månader kan dock saker hända som gör att du vill lösa eller avsluta din leasing i förtid. Och frågan är om det går att lösa ut leasingbil i förtid? Ja, det går, men beroende på avtalsvillkoren finns det olika sätt att göra det på.

Reklaminnehåll för COOOP MedMera Bank

Privatlån

En medlemsägd bank
Medlemmar får 1 % ränterabatt
Låg ränta och valfri amorteringstid
utnyttja två betalningsfria månader per år

Lösa ut leasing i förtid medför ofta en kostnad

I avtalet för din leasing framgår oftast huruvida det överhuvudtaget är möjligt att lösa din leasing i förtid. Beroende på om vi pratar om att lösa in bilen (dvs du vill inte ha bilen och leasinggivaren ska återta den) eller lösa ut den, alltså att du vill köpa den, kan olika kostnader uppstå.

Det är sällan leasegivare av bilen godkänner ett återtag av leasingbilen utan en merkostnad. Bilmärken som Volvo har t.ex. krav på betalning av resterande leasingavgifter vid avbryt i förtid. Ska du betala så mycket leasingavgifter för att bli av med bilen kan du likväl ha kvar den.

Vad kostar det att lösa ut leasing?

Vid lösen eller utköp kan du istället ta ett vanligt billån eller privatlån för att köpa ut bilen. Bilhandlaren gör en värdering av bilen baserat på leasingperiod och ger dig ett pris. Generellt gäller att lösa leasing i förtid blir dyrt i början av en leasingperiod och billigare framåt slutet av leasingperioden. För att finansiera lösenpriset för bilen lånar du antingen med bilen som säkerhet, eller ett privatlån utan varken krav på kontantinsats eller säkerhet. Se till att du jämför lägsta räntor.

Volvofinans beräknar t.ex. sin leasingkostnad linjärt över tiden och så gäller även restvärdet. Dock blir beräkningen annorlunda i samband med att du ska köpa ut bilen. Då gör de snarare än progressiv avskrivning av leasingkostnaden där de två första åren inte sänkt lösenpriset särskilt mycket medans det sista året innebär ett större värdetapp. Och det är då det kan lösa sig att lösa ut din leasingbil.

Så hur ska du gå tillväga när du vill köpa ut din leasingbil?

Skaffa ett lånelöfte på bil innan du begär lösen på din leasing.

Det första du ska göra är att kolla hur mycket du kan låna till bil, alltså hur mycket din privatekonomi klarar av. Det absolut bästa är att göra en lånejämförelse för billån där du anger ett ungefärligt lånebelopp för bilen. När du jämför med t.ex. Zmarta får du bästa tänkbara räntan för billånet som de kan erbjuda, samtidigt så får du en konkret månadskostnad du kan jämföra med din nuvarande leasingkostnad.

ℹ️ Tänk också på att du kan behöva en insats om 20 % när du köper loss din bil – så ta höjd för det om du avser att köpa loss din bil.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.