Kreditprövning vid privatleasing – Vad gäller?

Om du går i tanken att köpa en ny bil men känner dig osäker på hur kreditprövningen för privatleasing går till behöver du inte oroa dig. Vi går igenom vad som gäller när du bestämt dig för privatleasing. Regler, inkomst, skulder och vad bilhandlaren går på för att ta reda på om du kan privatleasa en bil.

Först och främst är det viktigt att poängtera vad privatleasing är och vad det inte är i kreditsammanhang.

Privatleasing är en långtidshyra och inte ett lån

Det innebär att en kreditupplysning vid privatleasing inte tar sikte på dina nuvarande lån eller skulder på samma sätt som en normal låneansökan. Ett bolån eller annat lån stjäl en del av ens totala låneutrymme. Privatleasing är snarare något som kan motsvara ett mobilabonnemang fast till en betydligt högre månadskostnad.

Om du har någon inkomst kan du nästan alltid få ett mobilabonnemang och ungefär likadant fungerar kreditupplysningen för privatleasing. De kollar din historiska inkomst och om du har ett saldo hos kronofogden. Har du en inkomst som verkar rimlig till månadskostnaden har du goda chanser att bli godkänd för privatleasing.

Kreditprövningen görs hos en bilhandlare

Situationen att ha byggt ihop sin nya bil tillsammans med bilsäljaren för att sedan blotta sin ekonomi kan upplevas pinsamt. Förmodligen finns det dock ingenting att oroa sig för. 

Enligt myndigheten konsumentverket kan ett genomsnittligt hushåll i Sverige med god marginal lägga uppåt 25% av sin disponibla inkomst för att ha bil. Det innebär att 2500 kr per månad om du har ut 20000 kr netto på en bil inte kommer vara något problem vid en kreditprövning och det är en summa som räcker till många fina nya bilar. 

Privatleasing trots skulder är ingen omöjlighet

I regel är det fullt möjligt att klara kreditprövningen även om det finns andra lån. Leasingbolaget äger bilen och precis som vid andra hyresavtal förverkas nyttjanderätten om hyran inte betalas. En bilhandel tar alltså mycket liten risk när det kommer till privatleasing vilket förmodligen gör det tämligen enkelt att passera en kreditprövning. 

Kreditupplysning för privatleasing görs inte alltid med en UC

Det görs i regel en upplysning via UC eftersom många av leasingbolagen är anslutna dit. Men det behöver inte vara så. Vissa av bilfirmorna tar inte UC, de tar istället bisnode. Det kan alltså vara taktiskt att höra vilket kreditupplysningsföretag de använder om du inte vill t.ex ha en prick i UC vid någon annan låneansökan.

När privatleasingen är beviljad syns den inte på en UC eller något annat kreditupplysningsföretag.

Eftersom leasing inte är en skuld eller lån eller hyra finns den inte registrerad någonstans mer än i bilregistret hos transportstyrelsen. Trots det kan du behöva uppge om du har bil och vad din månadsutgift är för den när du t.ex. ska köpa hus. Det är snarare ditt månadsöverskott som påverkas än ditt kreditutrymme.

Kommentera