Billån

2020-05-13

Kreditprövning vid privatleasing – Vad gäller?

Om du går i tanken att köpa en ny bil men känner dig osäker på hur kreditprövningen för privatleasing går till behöver du inte oroa dig. Vi går igenom vad som gäller när du bestämt dig för privatleasing.

Författare

Redaktionen


För att förstå den kreditprövning som görs när du tecknar ett avtal för privatleasing behöver vi först klargöra vad det innebär med privatleasing av en bil, och vilka krav som oftast ställs.

Privatleasing är en långtidshyra och inte ett lån

Det innebär att en kreditupplysning vid privatleasing inte tar sikte på dina nuvarande lån eller skulder på samma sätt som en normal låneansökan. Ett bolån eller annat lån stjäl en del av ens totala låneutrymme. Privatleasing är snarare något som kan motsvara ett mobilabonnemang fast till en betydligt högre månadskostnad.

Om du har någon inkomst får du nästan alltid ett mobilabonnemang och ungefär likadant fungerar kreditupplysningen för privatleasing. De kollar din historiska inkomst och om du har ett saldo hos kronofogden. Har du en inkomst som verkar rimlig till månadskostnaden är dina chanser goda att bli godkänd för privatleasing.

Kreditprövningen görs hos en bilhandlare

Vill du ligga ett steg före din bilhandlare gör du en kostnadsfri lånejämförelse via Direkto innan du hoppar på privatleasing. En upplysning ger dig tillgång till flera låneerbjudanden att välja bland.

Reklaminnehåll för Direkto Billån

Direkto maximerar dina möjligheter att hitta lån med lägsta möjliga ränta. Det är inget bindande, och du väljer själv det bästa erbjudandet.

Jämför banker kostnadsfritt

På en kreditupplysning får du erbjudanden från flera olika banker med räntor, amortering och en total månadskostnad.

Betalningsanmärkningar är inget problem

Även om du har betalningsanmärkningar kan du få erbjudanden till låga räntor.

Läs mer och ansök idag

Stunden efter att du valt ut din nya bil tillsammans med bilsäljaren för att sedan blotta din ekonomi kan upplevas pinsamt. Förmodligen finns det dock ingenting att oroa sig för om du jämför billån innan du diskuterar privatleasing.

Enligt myndigheten konsumentverket kan ett genomsnittligt hushåll i Sverige med god marginal lägga uppåt 25% av sin disponibla inkomst för att ha bil. Det innebär att 2500 kr per månad om du har ut 20 000 kr netto på en bil inte kommer vara något problem vid en kreditprövning. Det är en summa som räcker till många fina bilar att välja bland.

Privatleasing trots skulder är ingen omöjlighet vid en kreditprövning

I regel är det fullt möjligt att klara kreditprövningen även om det finns andra lån. Leasingbolaget äger bilen och precis som vid andra hyresavtal förverkas nyttjanderätten om hyran inte betalas. En bilhandel tar alltså mycket liten risk när det kommer till privatleasing vilket förmodligen gör det tämligen enkelt att passera en kreditprövning. 

Kreditprövning för privatleasing görs inte alltid med en UC

Det görs i regel en upplysning via UC eftersom många av leasingbolagen är anslutna dit. Men det behöver inte vara så. Vissa av bilfirmorna tar inte UC, de tar istället bisnode. Det kan alltså vara taktiskt att höra vilket kreditupplysningsföretag de använder om du inte vill t.ex ha en prick i UC vid någon annan låneansökan.

När privatleasingen är beviljad syns den inte på en UC eller något annat kreditupplysningsföretag.

Eftersom leasing inte är en skuld eller lån eller hyra finns den inte registrerad någonstans mer än i bilregistret hos transportstyrelsen. Trots det kan du behöva uppge om du har bil och vad din månadsutgift är för den när du t.ex. ska köpa hus. Det är snarare ditt månadsöverskott som påverkas mer än ditt kreditutrymme.

För- och nackdelar med leasing jämfört med lån

Även om det finns fördelen med att privatleasing inte syns som skuld i något register finns det även nackdelar.

Jämför istället billån utan åtagande hos Direkto, anser vi.

En större nackdel med privatleasing är det faktum att du binder dig i ett långt hyresavtal som kostar pengar att avbryta i förtid. Vid en förändrad situation, t.ex. arbetslöshet ger det upphov till en successivt växande skuld. Vi har gått igenom några för- och nackdelar i billån kontra privatleasing i en annan artikel, men det tåls att upprepas även här.

Att ta ett lån vid bilköp innebär mer flexibilitet och oftast en lägre kostnad, beroende på vilken ränta du får. Kom ihåg att du bör jämföra flera olika långivare när det är dags att bestämma dig för ett lån.

Som konsument kan du använda dig av en seriös lånejämförelse eller en kreditupplysning där du själv kan jämföra passande billån baserat på ränta, amorteringstid m.m.

När du väljer att jämföra privatlån från Direkto är du inte bunden till att behålla bilen vid en förändrad privatekonomi och de kan dessutom erbjuda marknadens lägsta räntor och en tjänst som tar in erbjudanden från mängder av banker.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.