Billån

2020-05-13

Varför billån är bättre än privatleasing vid nybilsköp

Vi går igenom fördelarna med att låna till bilköp istället för privatleasing.

Författare

Maria Sten


Den svenska bilmarknaden går fortsatt trögt. Med betydligt färre bilar sålda under 2019 än 2018 står bilhallarna tämligen fulla av lagerbilar inköpta före bonus-malus. Det är köparnas marknad på nybilar och detta vet bilhandlarna mycket väl. Det innebär att de på olika sätt försöker locka köpare och förutom att sänka priset på bilarna lockar de gärna med privatleasing.

Antal nyregistrerade bilar mellan juni 2018 – juni 2019

Bilhandlarna framhäver gärna fördelarna med privatleasing i ett antal punkter

Du slipper kontantinsatsen

Det här innebär att du inte behöver stoppa in 20% i kontantinsats som normalt sett krävs vid ett billån. Å andra sidan kan bilhandlaren komma att erbjuda en första förhöjd leasing för att få ner leasingavgiften. Det ska du inte göra! Den räknas inte av mot restvärdet och binder bara upp pengarna.

Allting ska ingå i ett “bekymmersfritt ägande”

Argumentet är att du slipper ta hand om försäkring och service och efter ett antal år lämnar du tillbaka bilen. Faktum här är dock att det är precis samma service som om du skulle låna till en ny bil. Förutom att service på bilarna är detsamma riskerar du att bekosta ytterligare avdrag för onormalt slitage. 

Vad som är onormalt slitage framkommer oftast endast vagt i avtalsvillkoren och ingenting som i regel tolkas särskilt enkelt på förhand. Det finns otaliga berättelser om återlämnade bilar som åkt på dryga kostnader för det som verkstaden sett som onormalt slitage. Oftast är t.ex. hundar förbjudna i leasingbilar vilket definitivt skulle drabba den som har hund vid ett återlämnande. Risken med barn i bilen och så vidare är också en faktor att ta hänsyn till. Din frihet med bilen blir inskränkt om du inte lusläser avtalet.

Inte sällan är det ofördelaktiga villkor på leasing för konsumenter

Du blir bunden under hela kontraktstiden

Det här är en särskilt viktig punkt för många som ofta byter bil, jobb eller kanske flyttar emellanåt. Att bryta en privatleasing i förtid medför stora tilläggskostnader såväl som ett lösenpris motsvarande kommande leasingavgifter. Det är alltså av föga anledning att ens försöka bryta ett sånt kontrakt i förtid. 

Men hur är det att överlåta en privatleasad bil på någon annan?

Det är ofta en möjlighet som erbjuds under förutsättning att motparten går igenom kreditkontrollen och är villig att betala en överföringsavgift. Under de förutsättningarna går det såklart bra att överlåta en privatleasingbil. Med det sagt så tar det dock inte en lång tid innan vi noterar att det på blocket och andra köp & sälj sidor för bilar kryllar av annonser för överlåtelse av privatleasing. Det är förmodligen få som faktiskt tar över en privatleasad bil från en annan med tanke på att det oftast är fel utrustning på bilen, den har kört stora delar av de avtalade milen eller det finns en osäkerhet i hur den är skött av befintliga brukaren. Med det sagt är det alltså långt från en självklarhet att en leasad bil kan överlåtas för du inte längre har råd.

Med allt det sagt om privatleasing kanske du förstår att det finns klara fördelar med att köpa en bil istället för att leasa den.

Så varför välja privatleasing?

Det låter som att inte finns några fördelar med privatleasing, men det finns mängder av fördelar. För somliga är det bekvämt att inte själv äga en bil, men att ha ständig tillgång till en. Beroende på hur ens behov och körvanor ser ut kan det absolut vara mer fördelaktigt att privatleasa sin bil hos en bilåterförsäljare som också erbjuder privatleasing. Det finns några fördelar som inte går att blunda för:

5 självklara fördelar med privatleasing

  1. Privatleasing är ett enkelt och bekvämt sätt att ha ständig tillgång till bil på.
  2. Du behöver inte ta från dina sparpengar för att betala för en kontantinsats och drar inte heller på dig några skulder för billån.
  3. Du vet på förhand vad det kommer att kosta och har alltid en fast månadskostnad.
  4. Vid privatleasing slipper du fundera på bilens andrahandsvärde, ibland också kallat restvärde.
  5. När avtalstiden är slut är det bara att lämna tillbaka den, utan att behöva sälja den.

Korttidsleasing är ett annat alternativ

Om du vill leasa en bil men kanske inte riktigt vill signa upp dig på ett flera års långt kontrakt, så kan korttidsleasing vara ett alternativ för dig. För dig som vill testa korttidsleasing eller att långtidshyra bil som det också kallas, finns företag som exempelvis Mabi som låter dig långtidshyra bil utan bindningstid. Ett väldigt flexibelt alternativ om du vill slippa bindningstider i långa leasingavtal.

Ett billån har lägre ränta och ger därmed en lägre månadskostnad än en leasingbil

Med ett billån kan du ställa bilen som säkerhet och då erbjuder långivarna oftast en betydligt lägre ränta än vad motsvarande bil har i underliggande leasingkostnad. Att förstå leasingkostnaden för privatleasing är dessutom komplicerat och svårt vilket ytterligare ger dig som bilköpare ett underläge. Med ett billån får du svart på vitt fram hur mycket du ska betala varje månad. Därutöver kan du sedan enkelt lägga på din beräknade värdeminskning på bilen själv för att få fram den totala kapitalkostnaden.

Med billån kan du sälja bilen som du vill

Med billån säljer du din bil precis när du vill. Du har full frihet att överlåta en bil under förutsättning att billånet löses – och ett billån löses nästan alltid i samband med köp. När du säljer din bil som har en kreditspärr gör ni upp affären i en bank eller bilhandlare så garanterar ni att bilen blir skuldfri efter köpet. Diskussionerna om skick och annat löser ni mellan er som köpare och säljare. Alltså ingen ensidig bedömning av samma bilhandlare som ni en gång köpte bilen av.

Med billån kan du ha hund i bilen

Med ett billån nyttjar du bilen fritt med fria mil och står precis som i privatleasing själv för service och slitage. Därmed vinner du frihet genom att finansiera bilen med ett billån. Om du på ett år kör mer än 1500 mil kostar inte lånet mer. Dessutom behöver du inte oroa dig för att behöva betala för övermil. Allting som rör hur många mil du har kört eller vem som har åkt i din bil (barn eller hund) är inte aktuellt att diskutera förrän det är dags att sälja bilen. Och då är det få köpare som faktiskt anmärker på att det är en tidigare hundägare som har ägt bilen.

Hur går det till att ta ett billån

Ett billån får du av de flesta storbankerna och andra nischade låneinstitut som har tillstånd att låna ut för fordonsköp. Sök fram godkända lån med dina förutsättningar här.

Ett bil-/fordonslån kräver alltid 20% av bilens pris i kontantinsats. Oftast kräver banken dessutom att bilen köps av en auktoriserad bilhandlare och att bilen inte är äldre än 6-10 år. Att ta billån för äldre bilar eller vid köp av en bil på blocket är därför oftast inte en bra lösning.

Som tur är finns det alternativ till billån där du slipper både kontantinsats såväl som krav på var du köper bil och hur gammal den är.

Köper du bil med ett förmånligt privatlån kan du till en låg månadskostnad välja helt fritt precis vilken bil du vill köpa. Seriösa långivare ger dessutom lån till de som har betalningsanmärkning eller låg inkomst som vill köpa en ny bil. Till syvende och sist handlar det om att ta hänsyn till låntagarens totala ekonomi.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.